Niebezpieczne tunele
2 września 2009, 10:02Stężenie zanieczyszczeń w formie tzw. cząstek ultradrobnych w tunelach drogowych znacząco przekracza wartości bezpieczne dla człowieka - alarmują badacze z Australii.
Mruk Petersa rozpoznaje ofiary po "kolorze" elektrycznym
14 listopada 2018, 12:39Mruk Petersa (Gnathonemus petersii) dysponuje elektroreceptorami i narządami elektrycznymi, które pozwalają mu nawigować w otoczeniu. Okazuje się, że różne obiekty mają dla niego różne "barwy" elektryczne. Ryba wykorzystuje je do odróżniania ulubionego pokarmu - larw komarów - od innych drobnych zwierząt czy roślin.
Woda w pobliżu białego karła
14 października 2013, 08:08Astrofizycy z uniwersytetów w Warwick i Cambridge znaleźli pierwsze dowody na istnienie bogatego w wodę skalistego ciała poza Układem Słonecznym. Naukowcy wykorzystali Teleskop Hubble'a i teleskopy z Keck Observatory do analizy odłamków skał i pyłu otaczających białego karła GD61 położonego w odległości 170 lat świetlnych
Alkohol utrudnia obronę przed bakteriami
19 września 2009, 23:51To nie mit: uderzeniowa dawka alkoholu może wywołać gwałtowne osłabienie odporności. Jak się jednak okazuje, nie jest to efekt ogólnego zatrucia organizmu, lecz wybiórczego zablokowania aktywności jednej z protein odpowiedzialnych za reakcję na zakażenie bakteriami.
Limofocyty B zaprzęgnięte do walki z nowotworami
5 grudnia 2018, 12:24Na University of California San Diego właśnie powstała nowa metoda walki z komórkami nowotworowymi. Tamtejsi naukowcy wykorzystali limfocyty B do produkcji pęcherzyków zawierających mikroRNA. Gdy pęcherzyk zostanie wchłonięty przez komórkę nowotworową, uwalnia gen, który zaburza wzrost guza. U leczonych tą metodą myszy guzy były znacząco mniejsze i było ich mniej niż u zwierząt nieleczonych.
Stałość pór snu oznacza mniejszą masę tłuszczową
19 listopada 2013, 10:45Chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze wiążą się z mniejszym otłuszczeniem ciała - twierdzi prof. Bruce Bailey z Brigham Young University.
Sałatka sprowadza na manowce
5 października 2009, 11:09Uwzględnienie w menu zdrowej potrawy, np. sałatki lub surówki, sprawia, że ludzie zaczynają sobie pobłażać i jedzą bardziej niezdrowo. Co ciekawe, im bardziej poskładana i przestrzegająca zasad osoba, w tym większym stopniu doświadcza ona tego zjawiska (Journal of Consumer Research).
Poprawili fotosyntezę i zwiększyli plony o 40%
4 stycznia 2019, 12:50Rośliny zamieniają światło słoneczne w energię za pomocą procesu fotosyntezy. Jednak proces ten jest obarczony poważnym błędem, który spowodował, że w roślinach wyewoluowało fotooddychanie. To kosztowny energetycznie proces, który znacząco zmniejsza potencjał wzrostu roślin. Naukowcy z University of Illinois i Departamentu Rolnictwa USA poinformowali na łamach Science, że udało im się tak poprawić proces fotooddychania, iż zwiększyli plony o 40%.
PFTBA - wyjątkowo silny gaz cieplarniany
9 grudnia 2013, 18:07Naukowcy z Wydziału Chemii University of Texas odkryli, że obecna w atmosferze perfluorotributyloamina (PFTBA) jest niezwykle silnie działającym gazem cieplarnianym. PFTBA jest używana przez człowieka od po połowy XX wieku. Związek wykorzystuje się w przemyśle elektrycznym i elektronicznym
Mózg i czas
20 października 2009, 15:10Przez dziesięciolecia neurolodzy zastanawiali się, w jaki sposób mózg zapamiętuje wydarzenia potrafiąc uporządkować je w czasie. Teoretyzowano, że muszą istnieć jakieś "odciski czasowe" w mózgu, jednak nie udawało się na nie trafić. Odnalazł je zespół naukowców z MIT-u, pracujący pod kierownictwem profesor Ann Graybiel.